מראש השנה לפסח ובחזרה אני תמיד מחכה לקניידלך. אוהבת להכין אותם, אוהבת לאכול אותם, ספוגים במרק צח ועשיר בטעמים.
שנים ארוכות, הרבה יותר מדי ארוכות, הייתי (כן, גם אני) שבויה בגרסת אוסם לקניידלך. יש קופסה, יש אבקה, מוסיפים נוזלים, מחכים כמה דקות, ומכדררים קניידלך. לכאורה, כל כך פשוט, אבל כמות החומרים המשמרים, המייצבים, המתפיחים והמזיקים שמשתתפת בפרוייקט הזה הניעה אותי לחפש מתכון ביתי אותנטי. ומצאתי.
במקום אבקה יש קמח מצה בתוספת תבלינים (מלח ופלפל, שלא תחשבו לרגע שיש כאן משהו מורכב יותר), בתפקיד הנוזלים - מים וביצים, ואני משדרגת בקצת ירק. ממתינים, מכדררים, ובזמן שהקניידלך מתבשלים - מסמנים ניצחון קטן נוסף במערכה לתפריט בריא יותר, ולא פחות טעים, אולי אפילו יותר.
אז מה נצטרך? (ל-6-8 סועדים, בערך 24 יח')
1 כוס קמח מצה
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור (טחון)
2 כפות שמן קנולה (או שמן צמחי פשוט אחר, לא שמן זית)
1.25 כוסות מים רותחים
2 ביצים
1/2 כוס ירק קצוץ - שמיר, פטרוזיליה, עירית (לא חייבים את כל הסוגים, מה שאוהבים). משתמשים בחלק של העלים בלבד, את הגבעולים שומרים להמשך.
ומה עושים?
1. בקערה גדולה שמים קמח מצה, תבלינים מים ושמן. מערבבים היטב עד שהתערובת אחידה, נותנים לזה לעמוד חצי שעה מכוסה בניילון. בזמן הזה הקמח יספוג את הנוזלים וזה יבטיח שהתערובת תהיה יציבה ונוחה לעבודה.
2. כעבור חצי שעה מוסיפים את הביצים ואת הירק ומערבבים שוב (הכי נוח לצלול פנימה ביד אחת מוגנת בכפפה). כאשר התערובת אחידה - מניחים שוב ל-10 דקות.
3. בינתיים מחממים בסיר גדול מים לבישול הקניידלך.
שימו לב: בשום אופן לא לבשל במרק שאתם מגישים, זה יעכיר אותו לגמרי וזה ממש לא מה שאנחנו רוצים שיקרה.
אז מחממים מים בסיר נפרד, מוסיפים לו את הגבעולים של הירק, ואם יש לכם עוד איזה בצל או גזר שיוסיפו טעם - גם אפשר. מביאים לרתיחה ומבשלים 5-10 דקות. מוציאים את הירקות.
4. בינתיים מכינים מתערובת הקניידלך כדורים קטנים (בגודל של עגבניות שרי גדולות).
קחו בחשבון שהקניידלך יכפילו את גודלם לאחר הבישול.
5. זורקים את הקניידלך למים הרותחים (בקבוצות של 12-15 יח', לא יותר כדי שלא יידבקו). מבשלים כל קבוצה 20 דקות ומעבירים לקערה/קופסה עם מסננת פנימית).
בזמן הבישול מרתיחים מים בקומקום, ולפני הוספת הקבוצה הבאה מוסיפים עוד מים לסיר.
ממשיכים כך עד שכל הקניידלך מבושלים. אפשר להכין יום מראש שומרים במקרר עד להגשה. לפני ההגשה - מחממים במיקרו.
מרק צח
לגבי המרק - אין ממש מתכון מדוייק, אני אתן כאן את הדרך שלי, אבל תרגישו חופשי לשנות ולגוון. מה שחשוב - הרבה ירק וירקות ואז אין בכלל בכלל צורך באבקת מרק.
1. בסיר הכי גדול שיש לי אני מסדרת בתחתית שורש פטרוזיליה (מקולף וחצוי), שורש סלרי (כנ"ל), 1/2 צרור גדול (של שוק, לא ארוז של סופר) פטרוזיליה וחצי צרור כנ"ל שמיר.
2. על הירק אני מסדרת את הבשר, ושוב - ענין של טעם. אני בד"כ משתמשת בכנפיים של עוף (מגש אחד של 1 ק"ג בערך) וגרון אחד של הודו חתוך לחלקים. השילוב הזה נותן תוצאה מצויינת, אבל אפשר גם חלקים אחרים של עוף, קוביות של בקר, עצמות עם מח - מה שאתם אוהבים. כאן בתמונה: גרסה של כנפיים ועצמות רגל.
3. על הבשר מתחילה לסדר את הירקות - קודם את הקשים יותר ומעליהם את הרכים. קשים: גזר, קולרבי, 1/4 כרוב, תפו"א. ולמעלה: כרישה, דלעת, תירס, זוקיני. מה שחשוב מבחינתי - כל הירקות חתוכים גדול, כדי שלא יתפוררו בבישול ולא יעכירו את המרק.
4. ממלאים במים עד כדי כיסוי הירקות, ולכל היותר 4-5 ס"מ משפת הסיר. אם הירקות העליונים לא מכוסים במים - לא נורא, זה יקרה במהלך הבישול.
5. מתבלים ב-1 כף מלח ומביאים לרתיחה.
6. כאשר המים רותחים ומתחילים להיווצר קצף - חשוב מאוד לכפות אותו (לכפות מלשון כף). כלומר, לאסוף את הקצף ולסלק אותו מהמרק. אני מוצאת שהכי נוח לעשות זאת באמצעות כף מחוררת. זה לוקח כמה דקות (10-15 אפילו), ובכל הזמן הזה חשוב להישאר על אש גבוהה ורתיחה חזקה. רק אחרי שאין יותר קצף אפשר להעביר את המרק ללהבה קטנה ונמוכה, ולהמשיך לבשל שעתיים.
7. בהגשה אני אוהבת להגיש את הירקות והבשר בנפרד, בצלחת רחבה ושטוחה, וכל אחד בוחר להוסיף לצלחת שלו מה שהוא אוהב, לצד הקניידלך ואטריות הביצים של פסח, כמובן.
https://goo.gl/gm0lBq